Sivut

torstai 14. marraskuuta 2013

Koirien vapaana pitäminen

Lueskelin Emmamaista-blogin tekstiä koirien vapaanapidosta ja päätin omistaa tämän postauksen samaiselle aiheelle.

Me asumme pienessä kylässä maalla, jossa kyllä tapaa joskus vapaana jolkottelevia koiria kaduilla - useimmiten metsästyskoiria. Metkun kanssa ei ole (onneksi) ikinä käynyt niin, että ilman omistajaa oleva koira olisi tullut vastaan. Itse en koiraani ikinä pitäisi taajamassa tai autoteitten lähellä vapaana, mutta myönnettäköön, että metsälenkeillä päästän koiran irti. Metkulla on varma luoksetulo, joskus tietysti joku toinen asia kiinnittää kaiken huomion mutta toisen kutsun jälkeen palataan takaisin luokse. Koira pysyy koko ajan näköetäisyydellä eikä Metku edes irtoa kauas, vaan paimentaa mielummin laumaansa parin metrin päässä edessä pomppien ja haukkuen. Sen siis saa välittömästi kytkettyä. Jos edessä on vaikkapa tiukka mutka ja käännöksen taakse ei näe, kutsun koiran lähemmäksi, ihan vain siltä varalta, että mutkan takana onkin joku metsässä samoilija tai suunnistaja. Ainoastaan kerran metsässä on tullut vastaan ihminen pyörän kanssa ja vaikka Metkua olisikin kovasti kiinnostanut käydä tutustumassa henkilöön, se tuli nätisti luokse ja koira laitettiin hihnaan.
Meillä myös takapiha on aidattu, joten sielläkin Metku saa juosta, mutta onhan se kokonaan eri asia päästä lenkillä vapaaksi. Koira on niin luonnollisen ja iloisen näköinen, kun se pääsee vapaaksi metsään. En usko, että kovin moni maalla noudattaa kyseistä lakia.
Olen siis sitä mieltä, että koiraa voi pitää vapaana luvallisella alueella (!, ei lähdetä toisten tonteille tai keskelle kaupunkia hyppimään), kunhan se tottelee käskyjä ja on kytkettävissä, jos tulee vaikkapa toinen koira vastaan. Itse valitsen aina mahdollisimman hiljaisen paikan, missä ketään ei varmastikaan tule vastaan, kun päästän koiran vapaaksi.

Laittakaapa kommenttia, mitä mieltä olette koirien vapaanapidosta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti